Har du brug for et lån til virksomheden, enten for at opretholde driften eller til at vækste forretningen? Så er det en væsentlig overvejelse, om du bør søge erhvervslån med eller uden sikkerhed.

Helt overordnet vil du altid kunne opnå en lavere rente, når du stiller sikkerhed. Så hvis du går efter den billigste løsning, bør du vælge et erhvervslån med sikkerhed. Det kan være du ønsker at stille erhvervsejendomme, dyre maskiner eller lignende som garanti.

For og imod

Den klare ulempe ved at stille sikkerhed er, at banken kan gøre krav på din sikkerhed, såfremt du misligholder din betalingsforpligtelse. Så hvis du pludselig havner i økonomiske problemer, kan du worst case risikere at de kommer og gør krav på dine maskiner eller ejendom, der er stillet som sikkerhed. Banken vil have flere muligheder og måder at håndtere situationen på, hvis du ikke betaler.

Vælger du at lave et erhvervslån uden sikkerhed, er der ikke stillet nogle garantier, og de har færre muligheder for at få indkrævet pengene. Omend du nok skal komme til at betale, da du ellers vil blive sendt til inkasso og begæret konkurs i yderste konsekvens. Du vil bare stå stærkere rent juridisk, da du er mindre bundet og da virksomheden bedre selv kan vurdere hvordan pengene skal fremskaffes. For hvis maskinen er fundamentet for din forretning, er det jo ikke smart de bliver taget!

De fleste i landmænd i landbruget kan tale med om forløbet og processen under Finanskrisen, hvor rigtig mange gik på røven. Mange af dem hvor banken havde sikkerhed i deres ejendom (gård) hvilket medførte en højt antal tvangsauktioner.

I denne sammenhæng skal man dog huske, at det ofte kan være et krav fra banken, at man stiller sikkerhed for at blive godkendt. Så det hele hænger sammen, men overvejelserne er værd at gøre sig alligevel. Hvad der er det rigtige for din virksomhed, vil altid være en individuel vurdering.

Vælger du at søge erhvervslån uden sikkerhed, kan du ligeledes gøre det online, hvor der kan søges op til 500.000 kr. Her er ansøgningsprocessen helt enkel og kravene er typisk nemmere at opfylde, sammenlignet med banken. Se mere om erhvervslån uden sikkerhed hos PRISAS, der har lavet en god gennemgang af dine muligheder og hvad du bør være opmærksom på.

Forskellige former for erhvervslån

Der findes flere forskellige former for erhvervslån og formål bag finansieringen. Er det fordi at du skal have finansieret fast ejendom, vil et realkreditinstitut være løsningen? Er det fordi du skal investere i maskiner, teknologier eller den løbende drift, vil banken være løsningen?

Der er stor forskel på at lave realkreditlån, banklån og forbrugslån, når det kommer til renteniveauet, vilkårene og mulighederne. Af samme grund kan man ikke bare køre erhvervslån over samme kam, da de findes i mange afskygninger. Her kan du forvente at de vil rangere som følger, ud fra de normale renteniveauer:

  1. Realkreditlån
  2. Banklån
  3. Forbrugslån

Lånemuligheder for virksomheder

De fleste kender til Finanskrisen og nu Coronakrisen, samt hvilke konsekvenser det kan have for danske virksomheder. Det berør ikke kun privatpersoner, der er ligeledes mange danske virksomheder der er mærket og ramt på likviditeten. I en periode med faldende salg, uforudsete omkostninger eller lignende, kan det pludselig være svært at holde virksomheden kørende. Det er derfor rigtig positivt at denne periode har medført nye lånemuligheder for virksomheder.

For udover at du kan forhøre dig hos landets realkreditinstitutter og banker, er der kommet nye koncepter på markedet, i skikkelse af Lendino og Flex Funding. Begge hvor du kan søge lån som virksomhed, af private danskere. Et rigtig godt supplement på markedet, der blot udvider dine valgmuligheder som firma.

Alternativet: Investorer, kapitalfonde og Business Angels

Ønsker du ikke at låne pengene, men kan du være villig til af afgive ejerskab i virksomheden, kan du ligeledes overveje investorer. Der findes mange private investorer, kapitalfonde og Business Angels, der kan være klar til at blive partner i dit firma.

Det kan fungere på mange måder, men typisk ved at du afgiver X antal procents ejerskab, mod at de indskyder X antal kroner. Det er en anden og mere risikofri måde at få mere likviditet på. Der findes faktisk fonde der tilbyder dig penge (lån) hvor du ikke er tvunget til at afgive procenter, så det kan ligeledes være en mulighed.

I alle disse tilfælde, vil det dog være påkrævet med en stærk forretningsplan, sund virksomhed og spændende aktiviteter, for at din case er interessant for ovenstående parter. Så du må bestemt ikke tro, at det er en nemmere vej at gå. Det er bare en helt anden retning.

Hvilken rente kan jeg forvente på erhvervslånet?

De fleste virksomheder vil sikkert være interesseret i at vide, hvilken rente man kan forvente på erhvervslånet. Helt overordnet er det umuligt at vide på forhånd. Hvilken type lån laver du, hvor mange penge drejer det sig om og hvad er virksomhedens udgangspunkt? Der er rigtig mange spørgsmål og faktorer der har en indflydelse.

Når dette er sagt, mener vi dog at du kan forvente renter i det brede renteinterval på 4 – 12 %. I det niveau bør de fleste virksomheder kunne placere sig og ellers bør du overveje, om der er en bedre vej at gå. Hvis der er tale om erhvervslån med sikkerhed, via et realkreditlån, bør det være muligt at få en rente under 4 % med de aktuelle satser på markedet.

Det er dog intet vi kan garantere eller vide, blot generelle betragtninger, da det altid vil være en individuel vurdering fra case til case.

Husk på at ÅOP er vigtigere end rentesatsen, når du skal udvælge den billigste løsning.