Har du mindre gæld end gennemsnittet?

Danmarks Nationalbank er kommet med nye tal der viser, at vi danskere virkelig er begyndt at afdrage på vores gæld. Det er MFI-statistikken der viser, at vi både betaler af på vores boliggæld og det man kan betegne som forbrugslån.

En rigtig positiv udvikling, ikke mindst for den enkeltes danskers privatøkonomi. Spørgsmålet er om du har gjort det samme og om din gæld er større eller lavere en gennemsnittet? Bliv klogere på det her.

Fordelingen af danskernes boliglån

De nye tal giver et interessant indblik i fordelingen af vores boliglån hos henholdsvis banken og i realkreditinstitutterne. Der er følgende fordeling:

  • Banklån – 298 milliarder kroner
  • Realkreditlån – 1.146 milliarder kroner

Med kendskabet til omkring 1,8 millioner boligejere i Danmark ifølge Nordea økonom Lise Nytoft Bergmann, giver det et gennemsnit på 1.110.000 kroner pr. person.

Tendensen har været at boliggælden er steget siden 2001, men de seneste kvartaler har det ændret sig betydeligt. Tallene viser at danskerne generelt er begyndt at afdrage på både bank -og realkreditlån.

På mange måder en naturlig konsekvens af Finanskrisen, hvor mange danskere er blevet mere påpasselige og fornuftige i deres økonomiske dispositioner. Noget der desværre også gør, at privatforbruget og væksten ikke for alvor tager fart.

Forbrugslån i banken

Hvad angår forbrugslån i banken, uden tilknytning til boligen, er niveauet nu på 49.140 kroner pr. dansker. Det er betydeligt lavere end for 6-7 år siden, da gennemsnittet lå over 70.000 kroner.

Alt i alt er vi danskere mindre gældsatte og det er positivt, da det giver os langt bedre og billigere lånemuligheder, når der endelig opstår et lånebehov.

Hvor ligger dit gældsniveau?

Du har sikkert allerede tænkt tanken? Hvor ligger jeg så personligt i forhold til gennemsnittet? Det kan du kun selv finde ud af, men ligger du betydeligt over gennemsnittet, kan det tyde på du skal fokusere mere på at afdrage gæld, for at skabe balance og sikkerhed i økonomien.