Gældsrådgivning og gældssanering

Gældsrådgivning

Står du i den situation, at du er havnet i stor gæld og ikke har muligheden for at tilbagebetale den til aftalte tidspunkt. Eller ikke har overblik over din samlede gæld, så bør du søge hjælp, så du hurtigst muligt kan begynde at tilbagebetale pengene.

Der kan være mange grunde til, at du ikke betaler tilbage på din gæld. Men uanset grunden, så bliver den kun mere og mere uoverskuelig; og ikke mindst højere med tiden. Derfor bør du betale pengene tilbage hurtigst muligt.

Hvad er gældsrådgivning? Det er en mulighed for at få professionel hjælp til, hvordan du håndterer og afvikler din eksisterende gæld på bedste vis. Du vil ofte kunne få gode råd og værktøjer, der kan hjælpe dig i den rigtige retning.

Gældssanering kan være aktuelt hvis du har en ekstra stor gæld, fx. efter en konkurs. Det er dog en omfattende proces, som kræver gode grundlag og beviser for, at du ikke kan betale pengene tilbage. Du kan derfor ikke søge om gældssanering, hvis du eksempelvis skylder 100.000 til banken.

Det kunne derimod være du skylder mange millioner væk, efter din virksomhed er gået konkurs eller huset er røget på tvangsauktion, hvor denne særlige mulighed kan komme i spil.

Hvad er gældssanering? Det er en særlig ordning hvor du kan få nedsat en håbløs stor gæld, til et mere realistisk beløb. Dette vil ske via Skifteretten.

Kom i gang med at tilbagebetale din gæld

Virker det hele uoverskueligt, så bør du få gældsrådgivning. Der er mange fordele ved at få rådgivning, og du bør derfor stærkt overveje det, hvis du skylder mange penge væk og ikke selv kender løsningen.

Du kan både søge hjælp hos eksterne eksperter, som ved hvordan man bør håndtere gæld. Du kan også vælge at få hjælp i din bank. Hvis du har et lån i din bank, så er banken altid villig til at hjælpe med gældsrådgivning. Det er trods alt i deres interesse, at de får pengene tilbage.

Der er både fordele og ulemper ved begge løsninger. Så det handler om, at du skal finde den løsning, som passer bedst muligt til dig. Gør du det, så kan du hurtigt få input til, hvilke muligheder du har for tilbagebetalingen. Alle rådgivere kan hjælp dig med at få øjnene op for nye muligheder og løsninger, som du med garanti ikke selv havde overvejet forinden rådgivningen.

Jo længere tid du venter med at tilbagebetale pengene, jo mere kompliceret og omfattende bliver den. Om den er lille eller stor spiller ingen rolle. Jo før du opdager problemerne og får dem løst, des flere penge kan du spare på renter. Derfor bør du bekæmpe problemet hurtigst muligt, for at komme ovenvande rent økonomisk.

Hvem kan få gældsrådgivning? Alle danskere har reelt mulighed for at få gældsrådgivning, uanset om du står i RKI eller ej. Faktisk vil dårlige betalere ofte have et ekstra stort behov og glæde af rådgivningen.

Hvem kan få gældssanering? Der er ingen specifik definition af krav der skal være opfyldt, da det altid er en individuel skønssag. Det er dog et krav at din gæld er håbløs stor og urealistisk for dig at tilbagebetale.

Video om gældsrådgivning

MKOM har fundet en god video frem, der kan gøre dig klogere på hele gældsproblemet og hvordan du kommer videre derfra.

 

Hvordan og hvorfor bør du søge om gældssanering?

Du skal tænke dig om, inden du søger om gældssanering. Det er nemlig svært at få, og det tager både tid og ressourcer. Derfor bør du kun overveje det, hvis udestående er umulig at tilbagebetale. Det er dermed ikke en let måde at undgå at tilbagebetale sin gæld. Du kan fx. ikke blot låne en masse penge, bruge dem og derefter søge om gældssanering. Den går ikke!

Ofte bortfalder gælden ikke. Den bliver blot sat ned til et overskueligt beløb, som nemmere kan betales tilbage. Det er både en fordel for personen, som har lånt pengene og for dem, som har lånt pengene ud. Alternativet ville være, at pengene aldrig blev tilbagebetalt.

Gældssanering er en mulighed for private, og kan dermed ikke anvendes af selskaber. Her vil konsekvensen ofte være en konkurs.

Hvordan? Du søger ved at udfylde ansøgningsskemaet, du bl.a. finder på Domstol.dk. Herefter skal det leveres til Skifteretten, hvilket kan gøres elektronisk.

Man skal være opmærksom på, at dem som har lånt pengene ud, selvfølgelig vil gå efter at få alle pengene tilbage. Det giver sig selv. Det er med til at vanskeliggøre processen. Omvendt kan det være en rigtig god idé at indlede en dialog med alle dine kreditorer, for at få lavet en tilfredsstillende ordning. Du kan sagtens være heldig at få nedsat dit udestående, selv uden saneringen.

Vi kan kun anbefale dig at have en god dialog med dine kreditorer, hvis du skylder dem mange penge. Det giver de bedste vilkår for afbetalingen og for at det kan ske ud fra din aktuelle økonomiske situation.

Ovenstående er ikke noget MKOM kan assistere dig med.