Er kontanthjælpen for høj?

Tænketanken Cepos har igen pustet til debatten om kontanthjælpssatsen efter at have udført nye beregninger. Udregninger der viser at incitamentet til at komme i arbejde er lavt, særligt for danskere med børn.

Mkom mener kontanthjælpen spiller en stor rolle i det danske samfund, specielt i disse tider, så vi ser nærmere på emnet i denne artikel. 

 

Cepos har regnet på kontanthjælpen

Cepos er kendt som Danmarks liberale tænketank og består af anerkendte økonomer og finansfolk. De har senest anvendt Økonomiministeriets model til at udregne forholdet mellem kontanthjælpen og et lavtlønsjob.

Det er netop denne forskel der er interessant i debatten, da den skal skabe incitamentet til at søge arbejde. Jo mindre forskellen er, desto mindre gider den enkelte dansker at gøre en seriøs indsats i jobsøgningen.

Konklusionen fra Cepos og vicedirektør Mads Lundby Hansen er ret klar; kontanthjælpen er for høj. Specielt for børnefamilier med flere børn. Her kan den månedlige indkomstforskel være så lille som 385 kroner.

Se også: At låne trods kontanthjælp

Større forskel vil der være for enlige uden børn, men de vil stadig kun tjene ca. 3.200 kr. mere, hvis de valgte at tage et job. Ville du arbejde 150 timer om måneden, hvis du fik 3.200 ekstra mellem hænderne?

Svaret er NEJ for langt de fleste. I hvert fald for dem, hvem det ikke rører at være arbejdsløs. For dem der har et behov for at være aktiv, anerkendt og i job, kan det helt sikkert lokke. Men her er der i hvert fald ikke tale om et økonomisk incitament, snarere et menneskeligt.

Det er Borsen.dk der bringer historien om de interessante udregninger. Med den kommende valgkamp, er der næppe nogen partier der tør røre ved satsen. Så den bliver nok ikke ændret foreløbig.

Men Cepos analysen giver i hvert fald en klar indikation af, at kontanthjælpssatsen ikke fordrer et økonomisk incitament, til at søge arbejde. Det skal være de menneskelige behov, der skal trække læsset. En anden diskussion er så hvilket incitament der generelt er det stærkeste; det økonomiske eller menneskelige?